Címkék

áfonya (4) alkoholos (28) alma (39) ananász (28) avokádó (9) banán (23) barack (2) citrom (14) cseresznye (4) dinnye (15) dió (11) egres (1) eper (13) füge (2) gesztenye (2) gránátalma (1) grépfrút (17) gujava (2) kivi (14) körte (15) málna (7) mandarin (9) mandula (4) mangó (4) meggy (16) narancs (32) nektarin (2) nórabóra (2) őszibarack (20) pálmaszív (1) papaja (4) ribizke (6) sárgabarack (6) szamóca (3) szilva (7) szőlő (12)

2010. november 7., vasárnap

Szilvás őszibarack saláta

Hozzávalók:
  • őszibarack
  • szilva
  • citromlé
Kimagoljuk a gyümölcsöket, a szilvákat félbe, a barackokat pedig vékony cikkekre vágjuk. Azonnal lelocsóljuk citromlével, hogy ne barnúljon. Megszórjuk vaniliás cukorral, jól összekavarjuk és már tálalható. 

Meggyes sárgadinnye saláta

Hozzávalók:
  • 1 sárgadinnye lehajazva és apró kockára vágva
  • 1 üveg meggykompot, vagy friss, kimagolt meggy
A dinnyét kockára vágjuk, hozzáadjuk a meggyet és rátöltjük a levét. Fél órát hidegben állni hagyjuk, utána tálalható. 

Waldorf-saláta 2.

Hozzávalók 6 személyre:
  • 3 szem piros alma, 
  • 2 szem zöld vagy sárga alma, 
  • 2 felszeletelt zeleri vagy 1 fej reszelt zeller, 
  • 6 dkg dió, 
  • 3 evőkanál majonéz, 
  • 2 evőkanál francia öntet, 
  • 1 evőkanál tejföl, 
  • 3-4 salátalevél. 
Az almát négybe vágjuk, magházát kivágjuk. A húsát 2 cm vastagra szeleteljük. A zellerivel vagy zellerrel és a felezett diószemekkel összekeverjük. Egy másik tálban a majonézt, a francia öntettel meg a tejföllel simára keverjük, a salátára öntjük, és salátalevelekre halmozva azonnal tálaljuk..

Szőlősaláta 1.

2 nagyobb fürt szőlőt megmosunk, a szemeket leszedjük, szitán lecsurgatjuk. 15 dkg ementáli sajtot szőlőszem nagyságú kockákra vágunk, 10 dkg diót durvára darabolunk, és az egészet összekeverjük. 4-5 evőkanál tejszínbe 1 mokkáskanál cukrot, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendiót, csipet sót elkeverünk, azután a salátára öntjük. Összekeverjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Szőlősaláta 2.

Hozzávalók:
  • 1 üveg szőlőbefőtt, 
  • kevés borecet, 
  • 1 csokor kapor, 
  • 1 szál torma, 
  • vasfű, 
  • 4 szem bors, 
  • késhegynyi majoranna, 
  • só. 
A befőtt levét lábasba öntjük, belerakjuk a fűszereket, és néhány percig forraljuk. Lehűtjük, a szőlőszemekre visszaöntjük, lekötjük, és néhány napra a hűtőszekrénybe állítjuk. Kevés lével tálaljuk bármilyen pecsenyéhez, sült halhoz, de hidegsültekhez is kitűnő.

Reszelt saláta szőlővel

4-5 db nagy almát, 2 közepes nagyságú sárgarépát lereszelünk. Az almát nagy, a sárgarépát kis lyukú reszelővel. Ízesítjük citromlével, cukorral, vagy mézzel, kevés fahéjjal. Az összekevert reszelt gyümölcsöt kis poharakba rakjuk, majd bőségesen megszórjuk fehér és piros szőlőszemekkel.

Savanyított őszibarack

Hozzávalók:
  • 1 kg őszibarack (vagy egy üveg őszibarackbefőtt), 
  • 1/2 csésze borecet, 
  • 1 csokor kapor, csipetnyi majoranna, 
  • 1 szőlő- és néhány meggyfalevél, 
  • 1 szelet torma, 
  • néhány szál vasfű,
  • só, 
  • kevés cukor. 
Meghámozzuk, félbevágjuk a barackokat, és kimagvaljuk. Kevés cukorral - tehát nem édes - kompótot főzünk belőle, majd a léből kiszedve a gyümölcsöt, üvegbe rakjuk. (Ha befőttből készítjük, egyszerűen leszűrjük a levét.) A kompótlevet ép zománcú lábasba öntjük, belerakjuk a fűszereket meg az ecetet, néhány percig forraljuk, és kihűtjük. A fűszerekkel együtt öntjük az üvegben levő barackra, és az üveget lezárva, másnapig hűtőszekrényben tartjuk. Leszűrve adjuk pecsenyéhez, sült halhoz.

Amerikai narancssaláta

Hozzávalók:
  • 4 narancs, 
  • 1 fejes saláta, 
  • 10 dkg dió, 
  • 1 dl tejszín, 
  • 1 citrom leve. 
Meghámozzuk, négybe vágjuk a narancsokat, majd fél centi vastagra felszeleteljük. Összekeverjük a leveleire szedett, megmosott, csíkokra vágott salátával, megöntözzük a citrommal elkevert tejszínnel. Tetejét dióbéllel díszítjük.

Angol narancsos endívia saláta

Hozzávalók:
  • 1 nagy vagy 2 kisebb endívia, 
  • 3 (lehetőleg piros bélű) narancs,
  • 2 sárgarépa, 
  • 1 citrom leve, 
  • só, 
  • törött bors, 
  • 1 kiskanál mustár, 
  • 2 evőkanál borecet, 
  • 4 evőkanál olaj.
Nagyon vékony laskára vágjuk az endíviát, és összekeverjük a meghámozott, darabokra vágott naranccsal. Ráreszeljük a megtisztított sárgarépát, és a citromlével megöntözve 10 percig hideg helyen állni hagyjuk. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez simára keverjük a mustárt a borecettel, kevés sóval, törött borssal, és lassan csorgatjuk bele az olajat, hogy opálos legyen. Ezt is jégbe hűtjük. Tálalás előtt a salátáról leöntjük a citromlevet, és beleforgatjuk a mustáros mártásba.

Narancssaláta vaníliafagylalttal

Hozzávalók (4 személyre):
  • 4 nagyobb narancs, 
  • 1 dl illatos likőr (pl. Maraschino, triple sec stb.), 
  • 30 g porcukor vagy édesítőszer, 
  • 400 g vaníliafagylalt, 
  • 1 dl tejszín, 
  • 12-16 szem kandírozott vagy rumos meggy. 
A megmosott narancsokat - egészen a gyümölcs húsáig - éles késsel meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és a porcukorral, likőrrel meghintve rétegesen lerakjuk egy üveg- vagy porcelántálba. Befedjük, legalább 2 órára, hidegre tesszük. Tálaláskor kibélelünk a narancsszeletekkel 4 mélyebb üvegkelyhet, az esetleg megmaradó narancsot arányosan elosztjuk a kelyhek alján, rápúpozzuk a fagylaltot, tetejére tejszínből vert habrózsákat nyomunk, és néhány szem meggyel díszítjük. Változatok: - a tejszínhabot megszórhatjuk kakaóporral, reszelt csokoládéval, színes tortadarával, pirított mandulával, mogyoróval is; - készíthetjük ananászkonzervből, banánból, esetleg többféle déligyümölcsből, de mindegyiket érlelni kell a likőrben!

Narancssaláta

Hozzávalók:
  • 2 narancs, 
  • 2 dl joghurt, 
  • 1 kiskanál narancslekvár,
  • néhány mentalevél.
A narancsokat egy kisebb tál fölött meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér bundája se maradjon rajta. Utána felszeleteljük, és tányérra rakjuk. A hámozás közben a tálban összegyűlt levéhez keverjük a joghurtot és a lekvárt. Végül a gyümölcsre locsoljuk, és mentalevéllel díszítjük. 
 
EIkészítési idő: 10 perc.

Tanzániai narancssaláta

Hozzávalók:
  • 3 hámozott, gerezdekre szedett narancs, 
  • 3-4 szem apróra vágott mogyoróhagyma, 
  • 2 ek. salátaolaj, 
  • 1-2 ek. fehér borecet, 
  • frissen őrölt bors, 
  • só. 
Szedjük le a gerezdekről a hártyát. Készítsük el a salátaöntetet. Tegyük tálra a narancsot és rá a hagymát. Tálaláskor öntsük rá az öntetet.

Meggyes saláta

Hozzávalók:
  • 30 dkg meggy, 
  • 3 karika ananászbefőtt, 
  • 1 kis fej saláta, 
  • 15 dkg császárhús, 
  • 15 dkg kemény sajt, 
  • 1 kis zeller, 
  • 10 szem dió, 
  • 2 dl joghurt, 
  • 4 evőkanál olaj, 
  • 1 kis citrom leve, 
  • só, 
  • fehér bors. 
A salátalevelekkel kibéleljük a tálat. Belerakjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, császárhúst, ananászt, a kimagozott meggyet, ráreszeljük a meghámozott zellert és rátördeljük a dióbelet. Összekeverjük a többi hozzávalót és meglocsoljuk vele a salátát.

Kivis saláta 2.

Hozzávalók négy személyre:
  • 15 dkg kivi, 
  • 1 alma, 
  • 12 dkg sovány füstölt sonka, 
  • 1 gerezd fokhagyma, 
  • csipetnyi őrölt oregano, 
  • 1 pohár joghurt, 
  • só. 
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kockára vágjuk (A kiviből egy-két karikát félretehetünk díszítésre). A sonkát csíkokra vágjuk, elkeverjük a gyümölcsökkel, és megfűszerezzük. A fokhagymát szétnyomjuk, elkeverjük a joghurttal, és a salátára öntjük. A kiviszeletekkel díszítjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Gyümölcssaláta 2.

Két kivit (ha több, az sem baj) meghámozol, és nagyobbacska kockákra vágsz. Két kisebb narancsot (vagy egy nagyobbat) gerezdekre szedsz, és ezt is felkockázod. Két közepes almát meghámozol (nem fontos, ha az alma héja hibátlan) és szintén felkockázod - majd a felkockázott darabokat egy külön tálba teszed és meglocsolod egy citrom levével. Két banánt felkarikázol, és a citromos almához kevered - így ezek a gyümölcsök nem fognak megbarnulni. A banános-almás keverékhez öntöd az előzőleg feldarabolt gyümölcsöket, s lazán összeforgatod őket. Egy kisebb doboz mandarinkonzervet és darabolt ananászkonzervet (a levükkel együtt) a gyümölcsökre öntesz, és ismét lazán átkevered őket. Pár órát együtt érleled őket - és fogyasztható. Se tejföl, se cukor nincs benne. Mandarinból mindenképp a konzervet használd, már csak a leve miatt is.

Gyümölcssaláta 3.

Hozzávalók:
  • 20 dkg körte, 
  • 15 dkg szőlő, 
  • 10 dkg eper, 
  • 10 dkg mandarinkonzerv, 
  • fél citrom, 
  • 3 dkg porcukor,
  • kevés konyak. 
A körtét meghámozzuk, félbevágva magházát kivágjuk, kockára daraboljuk, és citromlével meglocsoljuk. Üvegtálba tesszük, hozzáadjuk a konzerveket és a friss gyümölcsöket, meghintjük porcukorral, meglocsoljuk a konyakkal, majd óvatosan összekeverjük. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.

Gyümölcssaláta 4.

Egy salátástálban összekeverünk 4 db hámozott és kockára vágott almát, 1 db közepes méretű csemegeuborkát, ananászkockákat, 1 db nagyobb grapefruitot. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál citromlevet, 3 evőkanál olajjal, csipetnyi sóval, törött borssal és 2 evőkanál tejföllel dolgozzunk össze. Összekeverjük a gyümölcsökkel, és 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Vékonyan vajazott pirított fehér kalácsot adunk hozzá.

Gyümölcssaláta 5.

Először is kell egy hatalmas üvegtál, amibe majd rakosgatod. Kell egy csomó befőtt úgymint őszibarack, sárgabarack, ananász, cseresznye, meggy, más most nem jut eszembe. Ezek lehetnek nyersek is, de szerintem finomabb, ha inkább mégiscsak befőttek. A cseresznye, meggy legyen kimagozva, mert elég kellemetlen dolog, evés közben magra harapni, arról nem is beszélve, hogy az ember, amikor finomat eszik, akkor önkéntelenül is nagyobbakat harap, hogy minél gyorsabb legyen a táplálkozás. Kell még hozzá nyers gyümölcs is, mégpedig narancs, banán, kivi, mi egy kevés citromot is szoktunk beletenni (mandarint is lehet beletenni, bár az nem annyira nyerő a salátában) eper is kerüljön bele, ha van és málna is, ha nem fagyasztott. Szoktunk még bele rakni egy kevés citrom-dinnyehéj befőttet is. Főzünk egy kis cukros vizet (0.5 kg cukor, 0,5l víz), ha felforrt, akkor beledobáljuk a vékony karikákra szeletelt citromot, és az apró kockákra vágott zöld (külső) rész nélküli dinnyehéjat. Egy tíz-tizenöt percig főzzük. Majd eltesszük üvegekbe, néhány hét múlva már használható /ehető is.). A hozzávalókat felvágjuk nem túl nagyra, nem túl kicsire majd elkezdjük rakosgatni vagy beleöntjük, és utólag összekeverjük. A rakosgatás lassabb, a keverés viszont összetörheti a puhább gyümölcsöket. Ha ezzel megvagyunk, akkor ráöntünk befőttleveket, mi ananász-, őszibarack- és meggylevet szoktunk ráönteni. Néhány óráig hagyjuk összeérni, majd sok-sok tejszínhabbal fogyasztjuk. (Persze tejszínhab nélkül se rossz, de úgy jobb.)

Gyümölcssaláta 6. (4 személyre)

Hozzávalók:
  • Télen: alma, narancs, citrom, banán, mirelit sárgabarack, meggy, málna, körte, ananászkonzerv.
  • Nyáron: mindenféle gyümölcs és kisméretű sárgadinnyék, összesen kb.1 kg gyümölcs, 
  • konyak aroma,
  • cukor. 
A citromot kifacsarjuk, feloldjuk benne a cukrot. Ebbe keverjük az apróra vágott almát, így nem barnul meg. Aztán jöhet hozzá a többi gyümölcs, szintén igen apróra vágva. Utána megöntözzük egy kis konyak aromával, így a gyerekek is ehetik, egészen kicsi korban is. A lényege az egésznek a mirelit málna (nyáron friss), amit a végén kell hozzákeverni. Ettől szép piros színű s érdekes zamatú lesz az egész. Fogyasztás előtt jól be kell hűteni. Önmagában, de még sült vadhúsokhoz is kitűnő csemege. Nyáron, dinnyeszezonban apró sárgadinnyék tetejét levágjuk, jól kibelezzük, a belét a salátába keverjük, majd az egész salátát a kis dinnyékbe töltjük, és így hűtjük be. Így nemcsak az íze finom, de igen gusztusos a kinézete is.

Gyümölcssaláta 7.

Hozzávalók:
  • összesen kb. 1 kg gyümölcs: citrom, málna (lehet fagyasztott), télen narancs, banán, alma, befőtt, mirelit gyümölcsök, nyáron bármilyen idénygyümölcs és kicsi sárgadinnyék; 
  • konyak (vagy esszencia), 
  • cukor.
A citromot kifacsarjuk, feloldjuk benne a cukrot. Ebbe keverjük az apróra vágott almát, így nem barnul meg. Utána jöhet bele a többi gyümölcs - a málna kivételével - szintén apróra vágva. Megöntözzük a konyakkal (vagy az aromával). Utoljára keverjük bele a friss vagy fagyasztott málnát. Fogyasztás előtt jól be kell hűteni. Dinnyeszezonban apró sárgadinnyéket kettévágunk, a belét a salátába vágjuk, és a salátát a kis dinnyékbe töltve hűtjük be.

Gyümölcssaláta (Macédoine de fruits)

Hozzávalók:
  • alma 50 dkg, 
  • ananászkonzerv 30 dkg, 
  • Maraschino likőr 1,5 dl, 
  • dióbél 5 dkg 
  • narancs 50 dkg, 
  • eper 20 dkg, 
  • tejszín 2 dl.
Sziruphoz:
  • kristálycukor 15 dkg, 
  • víz 4 dl. 
A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, és jól lehűtjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a cukorsziruphoz keverjük. Az epret és a narancsot megtisztítjuk. Ezután szintén szeletekre vágjuk az epret és a narancsot, majd az almához adjuk. A konzervananászt kockákra vágjuk, és a levével együtt a többi gyümölcshöz adjuk. Hozzákeverjük a likőrt, és jól lehűtjük. Miközben a gyümölcssalátát hűtjük, a tejszínből habot verünk, és csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. A dióbelet leforrázzuk, és a héját lehúzzuk. A jó hidegre lehűtött gyümölcssalátát előhűtött tálalóedénybe merjük levével együtt. Tetejét díszítjük néhány darab szép szelet gyümölccsel, tejszínhabból fecskendezett rózsával és a hámozott dióval. Azonnal felszolgáljuk. Ha a gyümölcssalátát csak konzervből készítjük, nem kell hozzá szirupot főzni, hanem saját levét használjuk fel hozzá. Ez utóbbit is ízesítjük likőrrel. Egy további módja a gyümölcssaláta készítésének, hogy szirup nélkül, porcukorral meghintve, likőrrel meglocsolva érlelik és tálalják.

Gyümölcsös vegyes saláta

Hozzávalók:
  • 2 alma, 
  • 1 félkilós ananászkonzerv,
  • 1 doboz kukoricakonzerv, 
  • 15 dkg eidami sajt, 
  • 1 pohár kefir, 
  • 1 mokkáskanál mustár, 
  • 1 citrom leve,
  • kevés ananászlé, 
  • só, 
  • 3 zellerlevél (vagy 1 csokor petrezselyem). 
A megtisztított, kis kockákra vágott almát megöntözzük a citromlével, és összekeverjük a szintén kis kockákra vágott, leszűrt ananásszal, az alaposan Iecsurgatott kukoricával, meg a laskára vágott sajttal. Leöntjük a kefirrel, amelyet csipet sóval, mustárral, kevés ananászlével kevertünk össze, és a finomra vágott zellerlevéllel (vagy petrezselyemmel) ízesítettünk.

Gyümölcssaláta narancskehelyben

Hozzávalók (4 személyre):
  • 4 nagyobb narancs, 
  • 1 vérbélű grapefruit, 
  • 1 banán, 
  • 1 közepes nagyságú körte, 
  • 10-12 szem rumos meggy vagy meggybefőtt, 
  • 1 kiwi, 
  • 1 citrom,
  • 1/2 dl illatos likőr vagy rum, 
  • 1 dl tejszínből hab, 
  • 50 g porcukor vagy édesítőszer. 
Az összes gyümölcsöt - értelemszerűen - gondosan megmossuk. A narancsok kalapkáját cakkozva levágjuk, óvatosan, hogy ki ne lyukasszuk a héját, kivájjuk a belsejét, az aljáról pedig egy vékonyka szeletet levágunk, hogy biztonságosan meg- üljön majd a tányéron - fóliába csomagoljuk, hidegre tesszük. Apró kockákra vágjuk a narancshúst és a kiwi kivételével a többi megtisztított gyümölcsöt is - levüket felfogjuk! - megöntözzük a citromlével, a likőrrel, ízlés szerint édesítjük, lefedjük, 2-3 órára behűtjük. Tálaláskor a narancsokba púpozzuk a gyümölcssalátát, megöntözzük saját levével, tetejére nyomunk néhány tejszínhabrózsát, kivi-szeletekkel, meggyszemekkel díszítjük. Ostyát kínálhatunk mellé. Nem csak nagyon mutatós és finom, de valóban jólesik a jobbára tartalmas ünnepi ételek után inkább, mint a tömény torták, sütemények!

Keverék téli gyümölcssaláta

Cseresznye-, meggy-, szilvakompótot összeöntünk. 10 dkg diót durvára vágunk, megszórjuk vele a kompótot. 1 dl rumot öntünk hozzá. 1-2 óra alatt összeérik. Kellemes téli csemegét készíthetünk egyszerűen.

Majonézes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 1 üveg őszibarackbefőtt, 
  • 1 nagy vagy 2 kisebb grape-fruit, 
  • 1 adag francia majonéz,
  • 2 dl tejföl, 
  • 1/2 doboz ecetes torma, 
  • 1 csokor összevagdalt snidling, 
  • csipet majoranna.
Leszűrjük, kis kockákra vágjuk az őszibarackot, és összekeverjük a meghámozott, szintén kockákra vágott grape-fruittal. Simára keverjük a majonézt a tejföllel meg a többi ízesítővel, és a gyümölcsre öntjük. Kicsit erősebb ízű a szokottnál a mártás, mert a gyümölcs édeskés. Tálalásig, de legalább egy órára jégbe hűtjük. Minden hideg és meleg pecsenyének, sült halnak kitűnő körete.

Mandulás gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 70 dkg vegyes gyümölcsbefőtt (bármilyen fajta lehet, de a legjobb ananászból, őszibarackból, sárgabarackból, friss eperből), 
  • 0,5 dl rum, 
  • 0,5 dl konyak, 
  • 5 dkg mandula, 
  • 2 dl tejszín, 
  • kevés porcukor, 
  • ízlés szerint. 
A gyümölcsöket leszűröm, és kis szeletekre vagy kockákra vágom. Annyi befőttlevet, amennyi a gyümölcsöt szűken ellepi, összeöntök a rummal, és a konyakkal, majd ráöntöm a mély tálba rakott befőttekre. Tetejét befedem, és a hűtőszekrényben legalább 1 napig érlelem. A mandulát forrásban lévő vízbe dobom és 2 percig forralom, majd a héját lehúzom (ez a művelet igen gyorsan és könnyen megy). A fehér mandulaszemeket forgácsokra aprítom, teflonserpenyőben szárazon világos zsemleszínűre pirítom. Tálalás előtt a gyümölcsöt leszűrve desszertes tányérokra adagolom, a közben kemény habbá vert tejszínnel megrakom, és a negyedrésznyi pirított mandulával meghintve kínálom. (Friss gyümölcsökből is készíthető, ekkor azonban a felszeletelt gyümölcsöt kevés porcukorral meghintem, majd néhány órai várakozás után locsolom csak meg a rummal és a konyakkal.)

Nyári gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 3 körte, 
  • 3 őszibarack, 
  • 1 kisebb sárgadinnye, 
  • 20 dkg szilva, 
  • 1 csomag mazsola, 
  • 5 dkg mogyoró, 
  • porcukor, 
  • fahéj, 
  • 1 dl forralt tej, 
  • 1 citrom, 
  • 2 tojás, 
  • rum. 
A gyümölcsöket szeletelve üvegtálba lerakjuk, és meglocsoljuk rummal vagy Maraschino likőrrel. Hozzáadjuk a citrom levét, a fahajat, a porcukorral kikevert tojássárgákat, hozzáöntjük a tejet. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket, beletesszük a mazsolát, és a tetejét meghintjük mogyoróval.

Piros vegyes gyümölcssaláta

20-20 dkg epret, ribiszkét és málnát összekeverünk. Lehetőleg ne nagyon törjük össze a gyümölcsöt. Ízlés szerint tegyünk rá néhány csepp rumaromát. Hűtsük le. 4 tojássárgáját ízlés szerint cukorral kavarjunk ki habosra. 2 dl tejszínt kemény habbá verjünk. Vegyítsük a kettőt, és fogyasztás előtt keverjük össze a gyümölcsökkel. Könnyű, kellemes, habszerű salátánk lesz.

Rakott gyümölcssaláta

Egy tál aljára eperszemeket rakunk egy sorba, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál mézzel. A következő sorba leszemezett ribizlit rétegezünk, amire szintén mézet csurgatunk. Végül málnával borítjuk be. Az egészet, (a három közül válasszuk valamelyiket ki), felolvasztott, de már langyos gyümölcsízű, zselatinnal leöntjük. Hűtőbe téve megdermed. Egy lapos tálra kiborítjuk. Tortaként szeleteljük. Tejszínnel tálaljuk.

Rizses gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 20 dkg rizs, 
  • 10 dkg mazsola, 
  • 3 dkg vaj, 
  • tej szükség szerint, 
  • 1 kis ananászkonzerv,
  • cukrozott dinnyehéj (vagy más cukrozott gyümölcs, esetleg befőtt), 
  • 5 dkg cukor, 
  • só, 
  • 1 kupica rum, 
  • édes tejszínhab. 
A mazsolát többször váltott vízben megmossuk, majd leöntjük a rummal, és fél napig állni hagyjuk. A megmosott rizst leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, csipet sóval ízesítjük, és lefedve addig főzzük, míg a vizet magába nem szívta. Ekkor megkeverjük, leöntjük bőven tejjel, és kis lángon puhára főzzük. (Ha a tejet túl korán magába szívná, pótoljuk.) Még melegen cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, közékeverjük a mazsolát, a leszűrt, kis darabokra vágott ananászt (vagy más cukrozott gyümölcsöt, esetleg befőttet). Megöntözhetjük kevés ananászlével is. Fél napra jégbe hűtjük, és talpas poharakban vagy üvegtányérokban tálaljuk. (Koronázhatjuk édes tejszínhabbal is, de akkor a tetejére még tegyünk kevés gyümölcsöt, és ha ananásszal készítettük, ananászlével, ha más gyümölccsel, málnaszörppel locsoljuk meg.)

Rózsaszín saláta

Jó ízű görögdinnyének a magvait, amennyire lehet, kiszedjük. Éles szélű teáskanállal kis gömböket vájunk a gyümölcs húsából, és egy üveg- vagy porcelántálba rakjuk. 1 grapefruitot megtisztítunk, a gerezdek közötti hártyáját is lefejtjük. Összedaraboljuk, és a dinnyéhez vegyítjük. Meglocsoljuk 1 dl száraz tokaji szamorodnival. Ha szükséges, kevés cukrot is szórunk rá. Hidegen tálaljuk.

Sajtos gyümölcssaláta

Vegyes konzervgyümölcsöket vagy friss gyümölcsöket (ekkor ízlés szerint édesítjük), leszűrjük, illetve feldaraboljuk. Eldolgozzuk személyenként legalább 5 dkg kockára vágott márványsajttal, reszelt szerecsendióval és 2 dl tejszínnel. Ízesítjük rummal vagy konyakkal. A saláta tetejét meghintjük durvára vágott dióval. Néhány órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Francia savanykás-édes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 4 savanyú alma, 
  • 1 grapefruit, 
  • 1 csemegeuborka, 
  • 10 dkg ananász (konzerv), 
  • 1 evőkanál őrölt koriander. 
Az öntethez:
  • 1 evőkanál folyékony méz, 
  • 1 evőkanál citromlé,
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • 3 evőkanál olaj, 
  • 1 evőkanál almaecet, 
  • só, 
  • őrölt fehérbors. 
Nagy tálba tesszük a meghámozott és kockákra vágott almát, a grapefruitot, a csemegeuborkát, az ananászszeleteket, és megforgatjuk. Kis edényben villával simára keverjük az öntethez szükséges valamennyi hozzávalót, majd jól összekeverjük a gyümölcsökkel. Lefedve 1 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Őrölt korianderrel meghintve tálaljuk.

Marokkói szárított-gyümölcs saláta

Hozzávalók:
  • 20 dkg kimagozott aszalt szilva, 
  • 20 dkg szárított, kimagozott kajszi, 
  • 10 dkg szárított alma, 
  • 10 dkg mandula, 
  • 10 dkg dióbél, 
  • 25 dkg cukor, 
  • 1-2 csepp mandulaaroma. 
Öntsünk annyi langyos vizet a gyümölcsökre, hogy ellepje. Lefedve hagyjuk állni 2,5 napig.

Tahiti gyümölcssaláta

Hozzávalók: 
  • 6 közepes narancs, 
  • 6 körszeletes ananász (lehet kompót), 
  • 12,5 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 
  • 3 evőkanál friss vagy mélyhűtött ribiszke. 
Nagyobb süteményestálra fektetjük az ananászkarikákat (ha konzerv, előbb lecsurgatjuk a levét), és a meghámozott narancsokat rózsára bontva a szeletek közepére helyezzük. Apró kockákra vagdaljuk a cukrozott gyümölcsöt, és minden narancs köré szórunk belőle egy púpozott kávéskanálnyit, a narancsok közepébe szintén egy-egy kávéskanál ribiszkét szórunk. 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk, és máris kínálhatjuk.

Tartáros gyümölcssaláta

Meghámozunk, kimagozunk, kockára vágunk 50 deka őszi-barackot, és rácsavarjuk egy citrom levét, nehogy megbarnuljon. Beleszemezünk egy fél kiló szőlőt is. Egy csokor kaprot, egy szál vasfüvet, egy szál megtisztított, hosszában félbevágott tormát leöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadunk néhány szem borsot, késhegynyi majoránnát, sót meg annyi borecetet, hogy kellemesen savanykás legyen az íze, és öt percig forraljuk, majd kihűtjük. Leszűrve a gyümölcsre öntjük, és másnapig hűtőszekrényben állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a levét leöntjük róla, és elkeverjük a gyümölcsöt egy kis tubusnyi majonézből, két deci tejföllel, kiskanálnyi mustárral, csipet cukorral készült tartármártással. Jégbe hűtve kínáljuk. (Télen kompót szőlőből és barackból készülhet: a befőttek levét ízesítjük, felforraljuk és a felaprított gyümölcsre hidegen visszaöntve, a hűtőszekrényben érleljük, fogyasztás előtt tartározzuk.)

Tavaszi gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 15 dkg ananászkonzerv (darabolt), 
  • 25 dkg jonatánalma, 
  • 15 dkg mandarin (pucoltan), 
  • 3 dkg mandulaforgács, 
  • 5 dkg meggybefőtt, 
  • 8 dkg porcukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer. 
Az almát szeletekre vágjuk, kimagozzuk. A mandarint cikkeire szedjük. A gyümölcsöket üvegtálba tesszük, megszórjuk a porcukorral. Pár órára hűtőbe tesszük, és előhűtött üvegtálkára tálaljuk. Mandulaforgáccsal megszórjuk, és a tetejét egy-egy szem meggybefőttel díszítjük. Az így feldíszített és adagolt gyümölcssalátát egy tört jéggel megtöltött nagyobb üvegtálra helyezzük.

Téli gyümölcssaláta 1.

Hozzávalók:
  • 15 dkg narancs, 
  • 20 dkg alma, 
  • 10 dkg ananászkonzerv, 
  • 1 banán, 
  • pár szem meggybefőtt, 
  • 8 dkg porcukor,
  • fél citrom. 
A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük. Az almát meghámozzuk, megmossuk, félbevágva magházát kiszedjük, és vékonyan felszeleteljük. A banánt karikára szeleteljük. Az ananászt felaprítjuk. Tálba téve a gyümölcsöket meghintjük porcukorral, óvatosan összekeverjük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

Téli gyümölcssaláta 2.

2 almát, 3 narancsot, 4 banánt kockára vágunk. 2 dl joghurtot összekeverünk 2 dkg darált mogyoróval, 2 evőkanál mézzel, 2 kávéskanál őrölt fahéjjal, és ráöntjük a gyümölcsökre, és elkeverjük vele. Egy óráig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Téli gyümölcssaláta 3.

Hozzávalók:
  • 3 zöldalma, 
  • 3 körte, 
  • fél citrom, 
  • kristálycukor, 
  • szegfűszeg, 
  • fahéj, 
  • 5 dkg apróra vágott mandula és mogyoró, 
  • 1-2 dl extra száraz Ampelos. 
A gyümölcsöket szeletelve, a citromot egy darabban, kevés vízben, kristálycukorral, fahéjjal és szegfűszeggel felfőzzük. A levet átszűrjük, és belenyomjuk a citromot. Ha kihűlt, a léhez öntjük az Ampelost, és az egészet a gyümölcsökre öntjük. A tetejét mandulával, mogyoróval díszítjük. Sültekhez adhatjuk. Hozzá: Kompolti muskotály.

Trópusi gyümölcssaláta zöld krémmel

Hozzávalók:
  • 3 felkarikázott banán, 
  • 3 hámozott mandarin, 
  • 2 hámozott narancs, 
  • 1 érett avokadókörte, 
  • 1-2 csepp mandulaaroma,
  • 2 dl tejszín, 
  • 2 ek. porcukor. 
Fejtsük le a mandarin- és narancsgerezdek hártyáit, tegyük tálba a banánnal együtt. Vágjuk hosszában ketté az avokádót, szedjük ki a magot, kiskanállal a húsát és szitán törjük át. Verjük kemény habbá a tejszínt a porcukorral, keverjük el az avokádóval és mandulaaromával, öntsük a gyümölcsre. Azonnal tálaljuk.

Túrós gyümölcssaláta

25 dkg túrót 4 evőkanál cukorral, 2 db nagy reszelt almával kikeverünk. 20 dkg szilvát kimagozunk, és vékony csíkokra vágunk. A túrókrémhez keverjük. Kevés fahéjat is tehetünk hozzá. Tejszínhabbal adjuk asztalra.

Ünnepi gyümölcssaláta 1.

Hozzávalók:
  • 1/2 kg ananászkonzerv, 
  • 1 kicsi őszibarackkonzerv, 
  • 1 kis üveg cseresznye- vagy meggybefőtt, 
  • 10 dkg mazsola, 
  • 10 dkg mandula (vagy dió), 
  • 25 dkg kész gesztenyemassza,
  • 5-10 dkg porcukor, 
  • 1/2 dl rum. 
Tetejére:
  • 3-4 almából készült almahab (vagy fél zacskó citromízű pudingporból készült puding). 
Leszűrjük, darabokra vágjuk (illetve kimagozzuk) a gyümölcsöt, összekeverjük, és megszórjuk ízlés szerint 5-10 dkg porcukorral, megöntözzük rummal. Közékeverjük a jól megmosott mazsolát, a lehámozott mandulát vagy diót, és lefedve a hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. Végül a gyümölcs felét mély üvegtálba terítjük, krumplinyomón átnyomjuk a gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejére vagy almahabot simítunk, vagy bevonjuk citrompudinggal. (A befőttek levét külön adhatjuk üdítő italként.)

Ünnepi gyümölcssaláta 2.

Levétől leszűrünk, és kis kockákra vágunk egy félkilós konzervananászt. meg egy félkilós őszibarack befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy félkilós befőtt cseresznyét vagy meggyet. és a többihez keverjük. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy féldeci rummal, és 10 deka mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen. időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejét vagy almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot. amely rádermed a tetejére. (Az almahabhoz megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.)

Vaníliás gyümölcssaláta

Elkészítünk az előírásnak megfelelően egy csomag vanília ízű pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítjük az ízét. Ha kihűlt, elkeverjük 20 deka krémtúróval, és jól behűtjük. Egy nagy üvegtálba vagy üvegtányérokba vegyesen rakunk 25-25 deka megtisztított ribiszkét meg egrest, kissé megcukrozzuk, megöntözzük 2-3 evőkanál rummal, és ugyancsak jégbe hűtjük. Tálalás előtt borítjuk be a hideg túrós krémmel.

Vegyes gyümölcssaláta (francia)

Tisztítsuk meg, hámozzuk meg, héjazzuk le, magozzuk ki, vágjuk apró kockákra vagy karikákra a különféle aromás gyümölcsöket, amelyeket, ha szükséges, citromos vízben mossunk meg. A kis gyümölcsöket hagyjuk egészben. Minden gyümölcsöt nyersen dolgozzunk fel. A gyümölcsdarabokat öntözzük meg cseresznyepálinkával, vagy maraschinóval, vagy borral, pezsgővel és legalább két órán keresztül hagyjuk pácolódni hideg helyen. Legyen arra gondunk, hogy időnként átforgassuk, hogy minden gyümölcsfajta átitassa a másikat. Tegyük tálba 15 perccel a tálalás előtt összetört jégre, vagy hűtőszekrénybe, hogy megkössön. Így szolgáljuk fel.

Florida saláta

Hozzávalók:
  • 2 szép alma, 
  • 2 narancs, 
  • 1 grape-fruit, 
  • 20 dkg paradicsom, 
  • 1 evőkanál méz, 
  • 1 evőkanál citromlé, 
  • 1 evőkanál krémsajt (vagy sűrű tejföl), 
  • kevés víz, 
  • 1/2 fej saláta a tálaláshoz.
Megtisztítjuk a gyümölcsöket, és először félbevágjuk, majd cikkekre vágjuk vagy bontjuk. Összekeverjük a nyolc darabba vágott paradicsommal, és megöntözzük a kevés vízzel hígított citromlével, krémsajttal (vagy tejföllel) elkevert mézzel. A tányérra salátalevelet fektetünk, arra halmozzuk a salátát, és behűtjük.

Mexikói Karácsonyi saláta

Hozzávalók:
  • 1 fejes saláta, 
  • 12,5 dkg főtt cékla, 
  • 2 narancs, 
  • 1 zöld alma, 
  • 1-2 banán, 
  • 1 evőkanál limet, vagy citromlé, 
  • 1 meghámozott sárgarépa, 
  • 1 gránátalma vagy papaja,
  • 6 dkg pirított földimogyoró vagy pirított mandulapehely. 
Az öntethez:
  • 1 evőkanál limet, vagy citromlé, 
  • fél citrom vagy limet finomra reszelt héja (elhagyható), 
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 4 evőkanál könnyű olívaolaj vagy napraforgóolaj, 
  • 1 kiskanál cukor, 
  • só, 
  • bors. 
A salátát darabokra tépjük, és elrendezzük egy lapos tányéron. A céklát meghámozzuk, kockákra vagy kis szeletekre vágjuk, majd elrendezzük a saláta szélén. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, és óvatosan levágjuk a hártyát is a gerezdekről. A narancsgerezdeket is a salátára tesszük. Az almát kimagozzuk, felaprítjuk, és a karikára vágott banánnal együtt egy tálba rakjuk. Ráöntjük a citrom vagy limet levet, megkeverjük, majd a felesleges lét lecsöpögtetjük. A sárgarépát késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk az almás keverékhez, majd a salátára kanalazzuk. A gránátalmát negyedekre vágjuk, és kikotorjuk a magokat, vagy a papaját megfelezzük, eltávolítjuk a magokat, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A mogyoróval vagy a mandulával együtt a salátára szórjuk. Az öntet alapanyagait összekeverjük, és kissé felverjük, és vagy a saláta tetejére kanalazzuk, vagy külön edényben tálaljuk.

Grape fruit saláta 3.

2 db grapefruitot megtisztítunk, és kis darabokra vágunk. A hártyája se maradjon rajta, mert keserű lesz a saláta. 50 dkg sárgarépát megtisztítunk, és tormareszelőn lereszeljük. Jól meglocsoljuk citromlével, és a grapefruittal összekeverjük. 2 evőkanál mézzel megöntözzük, kevés őrölt ánizzsal, csipet borssal és pici sóval megszórjuk. Jól átforgatjuk és lehűtjük.

Grape fruit saláta 2.

A meghámozott és kockákra vágott almát és a kimagozott cseresznyebefőttet elkeverjük a kockára vágott grapefruittal. Egészen kevés joghurttal és glukononnal, vagy cukorral összedolgozzuk, és fejes salátával kibélelt üvegpoharakban hűtve tálaljuk.

Spanyol gesztenyesaláta

Hozzávalók:
  • 1 kg gesztenye, 
  • 15 dkg cukor, 
  • 1 citrom, 
  • 10 dkg mazsola, 
  • 1-2 narancs,
  • 1 kupica rum. 
Lobogó, forró vízbe dobjuk a megmosott gesztenyét, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, megtisztítjuk, majd 1 liter vízből és cukorból kevert szirupba öntjük. Héjastól együtt karikákra belevágjuk a citromot, és fedő nélkül addig főzzük, míg a gesztenye meg nem puhult, ez alatt a leve is felére fő el. Végül a tűzről levéve belekeverjük a jól megmosott mazsolát meg a meghámozott, kockákra vágott narancsot, és ha kihűlt, a rummal ízesítjük. Néhány órára jégbe hűtjük tálalás előtt.

Majonézes dinnye

1 kg-os sárgadinnyét kockákra vágunk, kevés sóval, törött borssal meghintünk, és 1 doboz tejföllel elkevert majonézzel bevonjuk. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük és hűtve tálaljuk.

Amerikai epersaláta

Hozzávalók:
  • 50 dkg eper, 
  • 1/2 kg-os ananászkonzerv,
  • 2-3 evőkanál rum, 
  • 2 dl tejszín, 
  • 1 kiskanál porcukor. 
Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe- vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal. Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát. Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

Sárgadinnyés gyümölcssaláta

1 kg sárgadinnye húsát hámozás után szeletekre vágunk. 30 dkg őszibarackot meghámozunk, és kockára vágjuk. A dinnyével összekeverjük. Cukorral meghintjük, és rummal meglocsoljuk. 10 dkg málnát vagy szamócát, esetleg mindkettőt adunk hozzá. Mindezt vigyázva összekeverjük, s salátástálra helyezzük. Tetejét keményre felvert tejszínhabbal lefedjük, és lehűtve tálaljuk.

Spanyol dinnyesaláta

Hozzávalók:
  • 4 kicsi sárgadinnye, 
  • 4 kupica ánizslikőr. 
Megmossuk a dinnyéket, és mindegyik tetejéről egy lapot levágunk. Magjaikat kiszedjük, és az üregbe 1-1 kupica ánizslikőrt töltünk. A tetőt visszatéve, egyenként alufóliába csomagoljuk a dinnyéket, és legalább fél napra jégbe hűtjük. A tetőt levesszük, és kiskanállal fogyasztjuk.

Töltött görögdinnye

1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk, és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges - kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk. Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő, stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk. 0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük. Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk. Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.

Töltött sárgadinnye

1-1,5 kg sárgadinnye héját alaposan megmossuk. Úgy vágjuk kettőbe, hogy egyik része nagyobb legyen, de azért ki tudjuk kaparni a magját. A húsából is szedünk ki egy keveset, hogy nagyobb üreget kapjunk. Előzőleg őszibarackot meghámozunk, csíkokra vágjuk, lecukrozzuk, rummal, vagy narancslikőrrel megöntözzük. 1-2 órát állni hagyjuk. Levét lecsurgatjuk, és a dinnye belsejébe halmozzuk. Gyümölcskocsonyaport az előírás szerint feloldunk, felhasználható az őszibarack lecsöpögte-ett leve erre a célra. Mielőtt megaludna, az őszibarackra öntjük. Rátesszük a dinnye tetejét, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Gerezdekre szeletelve tálaljuk. Különleges csemege.

Kreolsaláta

Hozzávalók:
  • 25 dkg rizs, 
  • 4 banán,
  • 1 alma, 
  • 15 dkg fehér szőlő, 
  • 10 dkg ananász (konzerv), 
  • 1 evőkanál citromlé, 
  • 2 evőkanál darált mogyoró, 
  • 1 evőkanál kókuszreszelék. 
Az öntethez:
  • 6 evőkanál olaj, 
  • 1 evőkanál almaecet, 
  • 2 evőkanál citromlé, 
  • mokkáskanál mustár, 
  • Cayenni bors, 
  • só,
  • törött bors. 
A megfőtt és kihűlt rizst összekeverjük a karikákra vágott és a citromlével leöntött banánnal, a felszeletelt almával, ananásszal, a szőlőszemekkel, és a megdarált mogyoróval. Tálban összedolgozzuk a citromlével az ecetet és a mustárt. Ízesítjük cayenne-i borssal, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Ráöntjük a rizses gyümölcsökre, és eldolgozzuk. A saláta tetejét kókuszreszelékkel beszórjuk, és rögtön tálaljuk.

Likőrös déligyümölcs saláta

Hozzávalók:
  • 2 narancs, 
  • 2 kivi, 
  • 10-15 dkg konzerv ananász, a friss még jobb,
  • 1 evőkanál méz, 
  • 1 kiskanál citromlé, 
  • 3 evőkanál narancslikőr (Cointreau, Benedictine), 
  • 1 banán. 
Elkészítés: A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy a belső fehér bundáját is lehántjuk, majd a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágjuk, és a "filéket" (azaz a gyümölcshúst) kiemeljük. A kivit hámozás után félbehasítjuk, majd fölszeleteljük. Az ananászt lecsöpögtetjük, ha frissből készítjük, akkor hámozás után kockákra vágjuk. A mézet a citromlével meg a likőrrel simára keverjük, a narancsot, a kivit meg az ananászt beleforgatjuk, és letakarva néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen. Tálalás előtt - azért nem előbb, mert gyorsan barnul - a karikákra vágott banánt is hozzáadjuk. 
 
Elkészítési idő: 15 perc + érlelés.

Déligyümölcs saláta 2.

Hozzávalók 10 személyre:
  • 1 kg tisztított déligyümölcs vegyesen (narancs, mandarin, banán, kivi stb., héjastól kb. másfél kg), 
  • 2 dl joghurt, 
  • 1 dl narancsszörp, 
  • 1 dl narancslikőr vagy triple sec, 
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj, 
  • a díszítéshez 2 dl tejszínből vert kemény hab. 
1 narancs héját finom reszelőn lereszelek, de ügyelek arra, hogy csak a sárga héja kerüljön a reszelékbe. A gyümölcsöket meghámozom, és kis kockákra vágom. Mély tálba teszem. A narancsszörpöt a narancslikőrrel, a joghurttal, és a narancshéjjal összekeverem. 
 
Elkészítés: a gyümölcsökre rálocsolom a joghurtos öntetet és összekeverem. A tetejét szépen feldíszítem, és hűtve kínálom.

Aromás gyümölcssaláta (indiai)

Hozzávalók:
  • 3 evőkanál cukor, 
  • 1,5 dl víz, 
  • 1 rúd fahéj,
  • 4 kardamómi-hüvely szétzúzva, 
  • 1 szegfűszeg, 
  • 1 narancs leve, 
  • 1 limet (vagy citrom) Ieve,
  • 1 mézédes sárgadinnye, 
  • 1 nagyobbacska szelet görögdinnye, 
  • 2 érett gujava, 
  • 3 érett nektarin,
  • körülbelül 18 szem eper,
  • kevés pirított kókuszreszelék a megszóráshoz,
  • mentaágak vagy rózsaszirmok a díszítéshez, 
  • lecsepegtetett görög joghurt a tálaláshoz. 
Először elkészítjük a szirupot. A cukrot, a vizet, a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget egy lábosba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor megolvad. Lassú tűzön 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancslét és a limet levét, és hagyjuk kihűlni. A dinnyék húsát kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. A gujavát félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd meghámozzuk, és a gyümölcshúst felszeleteljük. A nektarint cikkekre, az epret félbevágjuk. Az előkészített gyümölcsdarabkákat látványosan tálkákra rendezzük. A kihűlt szirupot leszűrjük, és a gyümölcsdarabkákra kanalazzuk. Megszórjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel. Mentaágakkal vagy rózsaszirmokkal díszítve tálaljuk, és ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.

Indiai fűszeres gyümölcssaláta

Hozzávalók:
  • 40-40 dkg konzerv ananász, papaja, mangó, gujava apróra vágva, 
  • 3 fahéjdarab (5 centisek), 
  • 3 fekete kardamom, 
  • 6 szegfűszeg, 
  • 8 fekete bors. 
A gyümölcsöket lecsepegtetjük, a levüket felfogjuk. A leveket egybekeverjük, 6 dl gyümölcsszirupot egy lábosba öntünk, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a fedőt, és hagyjuk a lét az eredeti mennyiség felére elpárologni, ez körülbelül 5-6 percig tart. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A hűtés idejére lefedve hagyjuk. Félreteszünk néhány darab papaját és gujavát, illetve az összes mangót. A többi gyümölcsöt elrendezzük egy nagy tálalóedényben. Legfelülre rakjuk a mangót, majd ennek a tetejére a félretett papaja - és gujava darabokat. Leszűrjük a fűszeres szirupot, és a gyümölcsökre öntjük. Fóliával lefedjük, és behűtjük. A konzerv-mangó helyett, használhatunk friss, érett vilmoskörtét is. Adjunk 1 evőkanál konyakot a sziruphoz.

Ánizsos gyümölcssaláta

Hozzávalók: 
  • 30 dkg vegyes idénygyümölcs (fagyasztott is lehet),
  • egy citrom, 
  • 3 kanál méz, 
  • 3 szem csillagánizs vagy egy mokkáskanál ánizsmag, 
  • tálaláskor vanília- vagy gyümölcsfagylalt, tejszínhab. 
A gyümölcsöket megtisztítjuk, szükség szerint daraboljuk (a barnuló gyümölcsökre: almára, őszibarackra azonnal csavarjunk citromlét), tálban összekeverjük és ráfacsarjuk a maradék citromlét. 3 dl vizet a mézzel, az ánizzsal, a kicsavart citromhéj felével néhány percig forralunk, majd még forrón a gyümölcsökre szűrjük. Hagyjuk kihűlni. Néhány bevált gyümölcskombináció: alma - narancs – banán, alma - banán – kivi, alma - őszibarack – meggy, őszibarack - sárgabarack – ribizli, és a kedvenc: alma - őszibarack - sárgabarack - meggy - nórabóra (ezt a kombinációt befőzni is szoktam, mert elég rövid ideig van egyszerre minden alkatrész).

Kaliforniai gyümölcssaláta

Ezt a gyümölcssalátát egész évben készítik Kaliforniában, a mártás hozzá ugyanaz, de a gyümölcsöt kedvük szerint váltogatják. Egykilónyi vegyes gyümölcsöt megtisztítanak, ha kell, feldarabolják, és összekeverve, behűtik. A mártáshoz 20 deka krémsajtot annyi tejjel kevernek simára, hogy könnyű, tejföl sűrűségű legyen, és 2-3 evőkanál porcukorral, egy citrom levével ízesítik, ezt is jégbe hűtik. Közvetlenül tálalás előtt öntik az üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltött gyümölcsre, és megszórják pirított, durvára vágott mandulával vagy dióval.

Karácsonyi saláta (6 személyre)

Hozzávalók:
  • 2 kg alma, 
  • 1-2 csésze cukor, 
  • 1 marék mazsola, 
  • 1 marék dió, 
  • fahéj, 
  • 1 vanília. 
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. Ha szükséges, utánatöltünk vizet.

Diós gyümölcssalata

Hozzávalók:
  • 1 kimagozott szeletekre vágott õszibarack, 
  • 2 gerezdekre bontott narancs, 
  • 25 dkg kockára vágott friss ananász, 
  • 17,5 dkg mag nélküli szõlõ, 
  • 2,5 dkg brazil dió durvára darálva, 
  • 1 narancs leve. 
Egy kevés dió is proteint és új ízt visz a gyümölcssalataba. Legjobb, ha a dióféléket egészben vásároljuk, és csak késõbb aprítjuk föl, mert tört szemeket nem tárolhatunk sokáig. még jobban emeljük a fehérjetartalmat, ha joghurttal, tejföllel vagy kefirrel tálaljuk. Megmossuk és elõkészítjük a gyümölcsöket. A barack- és narancsszeleteket köralakban elrendezzük egy tálon. Összekeverjük az ananászt, a szõlõt és a diót és a kör közepére halmozzuk. Locsoljuk meg a narancslével.

Srí Lankai Avokadósaláta

Hozzávalók:
  • apró kockákra vágva 1 hámozott, kimagozott avokádó 
  • és 3 hámozott, kimagozott paradicsom, 
  • 0,5 csésze vékony karikákra vágott újhagyma, 
  • 3 ek. salátaolaj, 
  • 2 ek. citromlé, 
  • késhegynyi só, 
  • bors, 
  • 1 ek. finomra vágott petrezselyem. 
Hűtve tálaljuk.

Kubai Avokádósaláta

Hozzávalók:
  • 2 hámozott, kimagozott, vékony csíkokra vágott avokádó,
  • 1 fej apróra vöröshagyma apróra vágva, 
  • 1-2 ek borecet, 
  • 1 ek. salátaolaj, 
  • bors,
  • só. 
Készítsük el a salátaöntetet, jól rázzuk össze! Az avokádó csíkokat tegyük tálba, szórjuk rá a hagymát és öntsük rá az öntetet! (Közvetlenül tálalás előtt készítendő.)

Avokadósaláta (Brazília)

Hozzávalók:
  • 2 avokádó, 
  • 1 tk. mustár, 
  • fél citrom leve, 
  • bors, 
  • só, 
  • 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 
  • 1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó,
  • 20 dkg apróra vágott főtt rák (vagy csirkemell), 
  • 1 ek. olívaolaj, 
  • 4 salátalevél. 
Vágjuk hosszában ketté az avokádót, szedjük ki a magját, mindegyik félből 2-2 ek. mennyiséget kaparjunk ki. Tálban nyomkodjuk szét, keverjük hozzá óvatosan a többi kelléket. Töltsük meg ezzel a fél héjakat! Kistányérra tegyünk 1-1 salátalevelet és erre az avokadókat!

Avokadó-legyező almával

Hozzávalók:
  • 2 avokádó, 
  • 1 szép, piros alma, 
  • 2 dl kefir,
  • 1 ek. ketchup, 
  • 1 gerezd fokhagyma, 
  • citromlé, 
  • szerecsendió, 
  • cukor. 
A kefirt keverjük össze a ketchuppel, pici cukorral, a fokhagymával, szerecsendióval, tegyük hűtőbe! Közvetlenül tálalás előtt (barnul!) tisztítsuk meg az avokádót, vágjuk ketté, és úgy csepegtessük meg citromlével, hogy mindenütt érje. A hámozatlan almát vágjuk ketté, magozzuk ki! A fél avokadókat szeleteljük fel legyezőszerűen, egyet-egyet tegyünk tányérra, a legyezőszárnyak közé tegyünk 1-1 vékony almaszeletet! Locsoljuk meg a kefirrel.

Avokádó saláta 2.

Hozzávalók:
  • 2 szép nagy, vagy 4 kicsi avokádó, 
  • 2 adag francia mártás, 
  • 1 csokor petrezselyem. 
Meghámozzuk, félbevágjuk, kimagvazzuk az avokádót, és fél centis szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, a mártással leöntjük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk rá az apróra metélt petrezselyemzöldét.

Ananászsaláta – Libanon

Hozzávalók:
  • 4 ananász karika, 
  • 5 dkg krémsajt, 
  • 5 dkg porcukor. 
Az ananász karikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepét töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól lehűtve tálaljuk.

Amerikai karácsonyi ananászsaláta

Hozzávalók:
  • 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 
  • 1/2 kg-os ananász konzerv, 
  • 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 
  • 1/2 fej saláta, 
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 1 adag habos tartármártás. 
Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és saláta levelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

Ananászos gyümölcssaláta

50 dkg ananász konzervet apró darabokra vágunk. 2 db őszibarackot, 1 db szaftos érett körtét meghéjazunk, és akkora darabokra vágjuk, mint az ananászt. 
 
Meglocsoljuk 1 dl mandula likőrrel. 
 
Letakarva 1-2 órát hűtőszekrényben érleljük.

Almasaláta pirított mandulával

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1,25 dl fehérbor, 
  • 2 evõkanál citromlé, 
  • 2 evõkanál méz, 
  • 2 evõkanál cukor, 
  • 2 késhegynyi fahéj, 
  • 25 g mandula lapocska, 
  • 1 teáskanál vaj, 
  • 500 g kemény alma, 
  • 100 g nagy szemû fehér szõlõ.
A fehérbort felforraljuk a citromlével, a mézzel, a cukorral és a fahéjjal, majd hűlni hagyjuk. A mandulát világosra pirítjuk, a megolvasztott vajban. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Azonnal az öntethez keverjük, így nem barnul meg. A szõlõszemeket kettévágjuk, kimagozzuk. Hegyes késsel fellazítjuk a héját, lehúzzuk. A salátába keverjük, tálalásig letakarjuk. A salátát ízesítjük, tálkákba tesszük, és megszórjuk a mandulával. A meghámozott alma fehér marad, ha rövid időre citromos vagy ecetes vízbe tesszük.

Nyári almasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg borízű (vagy egyéb savanykás) alma 
  • 25 dkg nyers uborka, 
  • 25 dkg kovászos uborka, 
  • 1 kis fej kemény saláta, 
  • 1/2 dl kovászos uborka-lé, 
  • 1 citrom leve, 
  • 4 ek. olaj, 
  • 1 csapott ek. mustár, 
  • 1 csapott ek. törött fehér bors, 
  • csipetnyi cukor, 
  • ízlés szerint só. 
Először a salátaöntetet készítjük el. Mély tálba öntjük az uborka levet, a citromot, az olajat és a mustárt, majd simára keverjük. Ezután ízesítjük a sóval, borssal, csipetnyi cukorral. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól apró kockákra vágjuk, majd azonnal belekeverjük a citromos öntetbe (nehogy megbarnuljon). Ezután a megmosott és héjas uborkát felkockázzuk, és az ugyancsak kockákra aprított kovászos uborkával együtt hozzáadjuk. Jól összekeverjük, és a hűtő szekrényben lehűtjük. Közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá a megmosott, leszárított és vékony csíkokra metélt salátát, amellyel jól összekeverve tesszük az asztalra. (A fejes salátát csak az utolsó pillanatban kell belekeverni, nehogy összeessen.) Bármilyen húsféle mellé kitűnő, de magában, esetleg kevés kockákra vágott párizsival vagy szétmorzsolt tehéntúróval kalória szegény vacsora is lehet. Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...