Címkék

áfonya (4) alkoholos (28) alma (39) ananász (28) avokádó (9) banán (23) barack (2) citrom (14) cseresznye (4) dinnye (15) dió (11) egres (1) eper (13) füge (2) gesztenye (2) gránátalma (1) grépfrút (17) gujava (2) kivi (14) körte (15) málna (7) mandarin (9) mandula (4) mangó (4) meggy (16) narancs (32) nektarin (2) nórabóra (2) őszibarack (20) pálmaszív (1) papaja (4) ribizke (6) sárgabarack (6) szamóca (3) szilva (7) szőlő (12)

2010. február 2., kedd

Áfonyasaláta

Áfonyasaláta

Hozzávalók:
  • 60 dkg érett áfonya, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 1/2 dl édes vörös bor, 
  • és egy darabka citromhéj.
Tetejére: 
  • 2 dl édes tejszínhab. 
Átválogatjuk, többször megmossuk az áfonyaszemeket, majd annyi vízzel öntjük le, hogy szűkösen ellepje. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, és puhára főzzük, majd levét félig elpárologtatjuk. Kihűtjük, megöntözzük a borral, és tálalásig behűtjük. Tálaláskor tetejét édes tejszínhabbal koronázzuk. Ha szárított áfonyabogyókból készítjük, akkor egy éjjelen át, áztatjuk a kiválogatott, többször is megmosott áfonyaszemeket, és másnap az áztatóvízben főzzük puhára, és ízesítjük.

Almasaláta

Almasaláta

Hozzávalók:
  • 3 szép alma, 
  • 2 dkg vaj (vagy margarin), 
  • 1 citrom, 
  • 2 dl tejföl, 
  • ízlés szerint cukor, 
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg. 
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, az alma édességétől függően beleszórunk 1-2 evőkanálnyi cukrot, majd egy-két percig pirítjuk, amíg egészen világos karamellé nem válik. Ezután belecsurgatjuk a citromlevet, és addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. Az alma szeletek mindkét oldalát egy-két pillanatig pirítjuk benne. (Csak addig kell pirítani, hogy éppen megüvegesedjen, de ne nagyon puhuljon.) Ezután kivesszük a léből, szépen üveg tálra rakjuk, és hűlni hagyjuk. Közben a citromos-karamellás lébe beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget, majd felére beforraljuk. Ezután kihűtjük, és összekeverjük a tejföllel. A mártást rácsorgatjuk az almára, és lefedve betesszük néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt óvatosan átkeverjük, és körberakjuk baba piskótával. (Anélkül is nagyon finom!)

Ananászsaláta

Ananászsaláta

Hozzávalók:
  • 1/2 kg ananászbefőtt, 
  • 1 üveg szőlőbefőtt, 
  • 10 dkg mazsola, 
  • 1/2 dl rum, 
  • 2 dl tejszínhab, 
  • 2 dkg porcukor. 
A kétféle befőttet leszűrjük, és elkeverjük a jól megmosott mazsolával. Az ananász levét rummal ízesítjük, és a salátára öntve, legalább fél napra jégbe hűtjük. Édes tejszínhabbal koronázva kínáljuk.

Avokádó saláta 1.

Avokádó saláta 1.

Hozzávalók:
  • 2 avokadókörte, 
  • 1 tk. mustár, 
  • fél citrom leve, 
  • törött bors, 
  • só, 
  • 2 gerezd fokhagymapép, 
  • 1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó, 
  • 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 
  • 1 ek. olívaolaj, 
  • 4 salátalevél. 
Az avokádót hosszában vágjuk ketté, vegyük ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2 ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, borsot, sót, fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat. Óvatosan keverjük össze.

Banán saláta

Banán saláta

A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk. Egy nagy tálba lerakjuk, és soronként meglocsoljuk maraschinóval vagy chartreuse-zel.

Citromsaláta

Citromsaláta

Hozzávalók:
  • 10 limet (vagy citrom), 
  • késhegynyi só, 
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma, 
  • késhegynyi cayenne-i bors, 
  • 1 evőkanál garam masala. 
A limetet forró vízben megmossuk, a héját lereszeljük. Ötöt apró darabokra vagdalunk, és csavaros üvegbe tesszük. Összekeverjük a sót, a kurkumát, a cayenne-i borsot és a garam masalát, és rászórjuk a limetre. A megmaradt öt limet levét kifacsarjuk, és a csavaros üvegbe töltjük. Az üveget szorosan lezárjuk, és egy hétig a hűtőszekrényben tároljuk. Közben néhányszor erőteljesen összerázzuk.

Citrussaláta

Citrussaláta

2 közepes méretű friss narancsot, 1 db grépfrútot, valamint 1 db mandarint alaposan megmosva hámozzunk meg, szedjük szét gerezdekre, és vágjuk 4–5 darabra. Eközben távolítsuk el belőle a magvakat, és szedjük le róla a fehér bélállományt, majd tegyük egy mély üvegtálba. A gerezdekre szétszedett grépfrútról a hártyát is fejtsük le, mert megkeseríti a salátát. Utána hámozzunk meg egy közepes méretű, illatos jonatánalmát, és a magházát kivágva, daraboljuk kisebb kockákra. Az almával együtt adjunk hozzá 2 db héjától megszabadított és vastag szeletekre vágott banánt is. Végül burgonyahámozóval, fejtsük le egy kivi héját, és vékonyan felszeletelve tegyük a többi gyümölcs közé. Lefedve, hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, majd keverjünk bele egy adag gyümölcsmajonézt. Kompótos tálkákban, újbóli lehűtés nélkül tálaljuk. Az ínyencek megszórhatják a tetejét kevés apróra vágott dióval, vagy meghámozott és kettéválasztott mandulával. Aki túl nehéznek találná a gyümölcsmajonézt, az elkészítheti ezt a salátát egy narancs kifacsart levével is. Ebben az esetben keverjünk bele 1 evőkanál olvasztott mézet.

Gyümölcssalátát nem csak citrusfélékből, hanem különféle kontinentális gyümölcsökből (pl. őszibarackból, sárgabarackból, körtéből, szamócából, málnából, erdei szederből, tüskenélküli szederből, meggyből, áfonyából, sárgadinnyéből, görögdinnyéből) is készíthetünk, tetszőleges arányban összekeverve. Minél több fajta gyümölcsöt tartalmaz a saláta, annál ízletesebb lesz, de arra ügyeljünk, hogy csak egymással harmonizáló ízű gyümölcsöket keverjünk össze.

Déligyümölcs saláta 1.

Déligyümölcs saláta 1.

2 közepes nagyságú narancsot és egy nagy grapefruitot megtisztítunk. A gerezdek közötti hártyát is eltávolítjuk. Egy üvegtálba tesszük. 3 db banánt és 1 kivit is megtisztítunk, és a narancsos grapefruithoz karikázzuk. Pár karika ananászt is darabolunk hozzá. Egy csomag vaníliás cukorral megszórjuk, és 1 dl tokaji szamorodnival meglocsoljuk. Lefedjük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután kínáljuk.

Dinnyesaláta

Dinnyesaláta

Hozzávalók:
  • 2 db sárgabélü sárgadinnye (kb. 1 kg), 
  • 8 dkg porcukor, 
  • 1/2 dl rum, 
  • 2 dl tejszín, 
  • 2 evőkanál porcukor a tejszínhez. 
Félbevágjuk a sárgadinnyéket, akár a zsemlét, és karalábékifúróval kis gömböket vágunk a húsából. Tálba téve megöntözzük sűrű sziruppal, amit a cukorból pár csepp vízzel főztünk meg a rummal, és alaposan lehűtjük. (Legjobb csavaros üvegekbe töltve tenni, nehogy a többi bent lévő étel, szagot kapjon tőle.) A kivájt fél dinnyehéjakba töltve tálaljuk, és kemény, édes tej-színhabot kínálunk hozzá egy külön tálkában, hogy ki-ki, ízlésének megfelelő mennyiséget tegyen a dinnyesalátájára.

Epersaláta

Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Üvegtálba helyezzük, és leöntjük glukononnal ízesített 1 doboz joghurttal. Tetejét eper- szemekkel díszítjük. Jégbe hűtve tálaljuk.

Gesztenyesaláta

Hozzávalók:
  • 30dkg. gesztenye, 
  • 15dkg. cékla, 
  • 40dkg. alma, 
  • 20dkg. zellergumó, 
  • 1 fej saláta, 
  • 4 dkg vöröshagyma, 
  • só, 
  • egész bors, 
  • 0,5 dl olaj, 
  • ecet, 
  • 2 dl joghurt, 
  • 1 ek. cukor, 
  • köménymag, 
  • 1 dl száraz fehérbor. 
A gesztenyét egyenként bevagdossuk, és forró sütőben megsütjük. mielőtt a sütőből kivennénk, óvatosan kevés vizet permetezünk rá, így könnyebben tudjuk leszedni a héját. A megtisztított gesztenyét éles késsel apró darabkákra vagdaljuk. A zellert megmossuk, meghámozzuk és szeletekre vágva, kevés sóval, egész borssal, cukorral, ecettel, vöröshagymával, ízesítve megfőzzük, lehűtjük, leszűrjük. A céklákat megmossuk, sóval, köménnyel ízesítve puhára főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk, joghurttal, olajjal turmixoljuk, sóval, cukorral, ecettel, ízesítjük, esetleg fehérbórral hígítjuk. 
 
Elkészítés: a megmosott, leveleire tépkedett salátát, a hámozott szeletelt almát, a zellert és a gesztenyét óvatosan összekeverjük a céklás joghurt dresszinggel. Alaposan behűtve tálaljuk.

Vörösborban párolt füge vaníliafagylalttal

Vörösborban párolt füge vaníliafagylalttal

Hozzávalók:
  • 3 dl száraz vörösbor, 
  • 2 evőkanál méz, 
  • 1 evőkanál cukor, 
  • 1 darabka fahéj, 
  • pár szem szegfűszeg, 
  • 15 dkg szárított füge (kb. 6 darab), lehetőleg ne préselt, előrecsomagolt legyen, hanem kimérős, az valóban füge alakú és nem annyira száraz. 
  • tálaláshoz vaníliafagylalt. 
A fügéket mossuk meg, majd vágjuk hosszában ketté. Egy kisebb lábasba öntsük össze a hozzávalókat - bor, cukor, méz, fűszerek -, és kezdjük el melegíteni. Forraljuk fel a bort, majd adjuk hozzá a fügét, és néha megkeverve gyenge tűzön főzzük a fügét kb. 30 percig. A fügéket szedjük ki szűrőkanállal egy edénybe, a boros szirupot pedig forraljuk addig, amíg kb. félcsészényi nem lesz (1,5 dl). A szirupot szűrjük le, és öntsük a fügére, hagyjuk a gyümölcsöt kihűlni. Kehely poharakba tegyünk vanília fagylaltot, és szedjük rá a boros fügét.

Grape fruit saláta 1.

Hozzávalók:
  • 2 kisebb grapefruit, 
  • 2 alma, 
  • 20 dkg párizsi, 
  • 10 dkg gomba, 
  • 2 paradicsom, 
  • 3 evőkanál olaj, 
  • bors, 
  • só, 
  • késhegynyi cukor. 
A grapefruitot meghámozzuk, cikkekre szedjük, és leszedjük a szeletek hártyáit is. Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított gombát 2 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és felszeleteljük. A párizsit vékony csíkokra vágjuk. Valamennyi hozzávalót tálba tesszük, megöntözzük olajjal és fűszerezzük.

Gyümölcssaláta 1.

Lehetőleg többféle gyümölcsből készüljön. Társíthatók friss gyümölcsök a tartósítottakkal, hazaiak az import gyümölcsökkel (narancs, grapefruit, citrom, stb.). Az almát és a körtét meghámozva, magházától megfosztva, hasábokra vagy karikákra vágva, az őszibarackot meghámozva, kimagozva, meggyet kimagozva, a narancsot, grapefruitot, citromot meghámozva, keresztben karikákra vágva, a ribizkét, málnát, szemenként tesszük a salátába. Tegyük tálba a gyümölcsöt. Szükség szerint ízesítjük cukorral vagy mesterséges édesítővel, citromlével, rumaromával.

Kivis saláta 1.

Hozzávalók négy személyre:
  • 20 dkg kivi, 
  • 1 alma, 
  • 10 dkg ananász 
  • és 5 dkg meggy (lehet mirelit vagy diétás meggybefőtt is), 
  • 1 ek citromlé, 
  • csipetnyi őrölt fahéj és kakukkfű, 
  • 1 cs vaníliás cukor. (Magunk készíthetünk diétás vaníliás cukrot, ha az édesítőszerbe egy rúd vaníliát teszünk jól záródó üvegben). 
A meghámozott gyümölcsöket egyforma kockára vágjuk, a meggyet kimagozzuk, az ananászt is daraboljuk. A kivi kivételével összekeverjük a gyümölcsöket, és egy üvegtálba halmozzuk. A fűszereket elkeverjük a vaníliás cukorral, a citromlével, és megszórjuk vele a keveréket. A kivit vékonyan felszeleteljük, és beborítjuk vele a salátát. A tálat lefedjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Nagyon mutatós és finom saláta.

Körtesaláta

Körtesaláta

25 dkg trappista sajtot és 25 dkg körtét vékony szeletekre vágunk. Tejföllel hígított, ízesített majonézzel leöntjük. Salátalevelekre helyezve tesszük tálra, paprikával, paradicsommal díszítjük. Hűtve tálaljuk.

Meggy vörösbor-kocsonyában

Meggyet kimagvazunk, és mély tálba, esetleg talpas poharakba rakunk. A meggyhez illő ízű gyümölcs zselatint úgy oldjuk fel, hogy víz helyett vörösbort használunk. A meggyre öntjük, és hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Tejszínhabot teszünk a tetejére, amit mogyoróval, vagy melegvízben duzzasztott mazsolával díszítünk.

Iráni narancssaláta

Hozzávalók:
  • 4 db narancs hámozva, apró kockákra vágva, 
  • 3 evőkanál Curaco likőr, 
  • 6 evőkanál porcukor, 
  • tejszínhab a tetejére. 
A hozzávalókat jól összekeverjük, lehűtjük, majd tejszínhabbal tálaljuk.

Elefántcsontparti pálmaszívsaláta

Elefántcsontparti pálmaszívsaláta

Hozzávalók: 2 kis doboz pálmaszív konzerv, 1 ek. citromlé, 3 ek. olívaolaj, só, bors. Csorgassuk le a konzerv levét. Keverjük össze a hozzávalókat. Tálalás előtt a pálmaszív darabokat tegyük kicsi mély tálkába, öntsük rá az öntetet.

Őszibarack saláta

Őszibarack saláta

Négy kistányérba osszunk el 1 db metéltre vágott fejes salátát. 4 db nagy őszibarackot meghámozunk, és 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a saláta tetejére rakjuk. 4 evőkanál tejfölbe 1 citrom reszelt héját és levét fokozatosan keverjük bele. Ízesítsük pici sóval, borssal és curryporral, majd öntsük a gyümölcsös salátalevélre. Jól lehűtve ízletes.

Papayából és avokadóból készült saláta

Hozzávalók:
  • 1 újhagyma, 
  • 2-3 szál menta, 
  • 1 limonella / citron (édes citrom), 
  • 1/2 teáskanál mustár só, f
  • ehér bors, 
  • 4 evőkanál salátaolaj (szójaolaj), 
  • 3 evőkanál francia almabor vagy víz, 
  • 1 érett papaya, 
  • 1 érett avokadó, 
  • 80 g ricotta sajt (éretlen friss olasz sajt). 
Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Utána a mentát mossuk meg, letörölgetjük és összeaprítjuk. Szintén megmossuk a limonellát (citromot), majd megszárítjuk, a héja felét lereszeljük, levét kifacsarjuk. A mentát, limonella levet, héjat, mustárt, sót és borsot összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk az. olajat. Az egészet gyümölcslével vagy vízzel dúsítjuk, végül hozzáadjuk a hagymakarikákat. A papayát meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A magokat kikanalazzuk, a gyümölcs húsát gerezdekre vágjuk. Az avokádót szintén meghámozzuk és megfelezzük. Magját kivesszük, a gyümölcshúst falatnyi szeletekre vágjuk. A papayát és avokádót óvatosan összekeverjük, vagy egy üveg- tálban váltakozva egymás mellé fektetjük, majd a szósszal leöntjük. 'Felkockázzuk a ricotta sajtot, rászórjuk, és a saláta már tálalható is.

Sárgabarack saláta

50 dkg kajszibarackot és 50 dkg zöld, vagy fehér színű őszibarackot meghéjazunk, és vékony csíkokra vágunk. Megszórjuk porcukorral, 5 dkg hámozott és durvára vágott mandulával. Kevés citromlét csepegtetünk rá, és 0,5 dl barackpálinkával meg- öntözzük. A salátástálat lefedjük, és pár órára hűtőszekrénybe állítjuk.

Szilvasaláta (4 személyre)

Hozzávalók:
  • 60 dkg magvaváló szilva, 
  • fél citrom leve és reszelt héja, 
  • 2-3 evőkanál porcukor (vagy mesterséges édesítőszer), 
  • 2 dl kefir, 
  • 10 dkg tehéntúró, 
  • 3 szem összetört szegfűszeg, 
  • csipetnyi só.
A szilvát megmossuk, kimagvaljuk, majd vékony csíkokra aprítjuk. Egy teflonozott edénybe öntjük, rácsavarjuk a citromlevet és rászórjuk a cukrot. A citromhéjjal, a szegfűszeggel és csipetnyi sóval ízesítjük, ezután jól összekeverjük. 15 percnyi állás után fedő alatt, nagyon kis lángon csak annyira pároljuk meg, hogy éppen összeessen, de a héja még ne pöndörödjön fel. Ezután hagyjuk kihűlni. Közben a kefirt simára keverjük az előzőleg villával áttört túróval, majd kissé megédesítve (inkább pikáns, mind édes legyen) összekeverjük a már kihűlt szilvával. Jól behűtjük, és kehelypohárban tálaljuk a finom, pikáns ízű gyümölcssalátát. A gyümölcsöt érdemes nagyobb mennyiségben is előkészíteni, mert akár két hétig eláll a hűtőszekrényben, csak az öntettel kell tálalás előtt meglocsolni. Elkészítési ideje: kb. 40 perc.

Részeges szőlősaláta

60 dkg szőlőt elvegyítünk ugyanennyi kockára vágott őszibarackkal, és szeletekre vágott körtével. Megöntözzük ízlés szerint konyakkal vagy vodkával, kevés citromlét csepegtetünk rá. 1-2 órát hűtőszekrényben érleljük.

Waldorf-saláta 1.

Hozzávalók:
  • 25 dkg savanykás alma, 
  • 25 dkg zeller, 
  • 7 dkg dióbél, 
  • 1 citrom, 
  • 15 dkg majonéz, 
  • só, 
  • a díszítéshez salátalevelek. 
A zellert megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kiemeljük, és metéltre vágjuk. A dióbelet leforrázzuk, külső barna héját lehúzzuk. A zellert és az almát könnyedén összekeverjük a majonézzel, hozzáadjuk a dióbelet is. Néhány szebb szemet félretesszük a díszítéshez. Sóval, szűrt citromlével ízesítjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig. Salátástálra halmozzuk, tépett salátalevelekkel és dióbéllel díszítjük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...